[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Gerson, sergsi_skrinik  
Сер Алекс Фергюсон
GersonДата: Воскресенье, 17.01.2010, 18:53 | Сообщение # 1
Молодой талант
Группа: Администраторы
Сообщений: 40
[ 0 ]
Награды:
[ 0 ]
Offline

Сер Александр Чепмен "Алекс" Фергюсон, командор ордена Британської імперії (англ. Sir Alexander Chapman "Alex" Ferguson, 31 грудня 1941, Глазго) - шотландський футбольний тренер, колишній футболіст, який з 1986 року тренує англійський клуб Прем'єр-ліги «Манчестер Юнайтед». Із цією командою Фергюсон виграв більше призів, ніж будь-який інший тренер в Англії.
Працюючи з «Манчестер Юнайтед» 22 роки, він поступається за тривалістю роботи з одним клубом лише серу Метту Басбі. Впродовж цього часу Фергюсон був удостоєний численних нагород, включно з рекордною кількістю титулів менеджера року.
Він був обраний до Зали слави англійського футболу в інавгураційний рік. В 1999 році королева Єлизавета II посвятила Фергюсона в лицарі. За заслуги перед містом Абердіном, з футбольною командою якого Фергюсон добився значних успіхів у середині 1980-х, йому надали титул Свобода міста Абердін.
Перед роботою у «Манчестер Юнайтед», Фергюсон був менеджером команди Східного Стерлінгширу, шотландської команди Сент-Мірен, після чого провів дуже успішний період на посаді менерджера Абердіну. Після смерті тренера збірної Шотландії Джока Стейна Фергюсон нетривалий час виконував обов'язки тренера національної збірної, після чого в листопаді 1986 року був призначений менеджером клубу з передмістя Манчестера. В Манчестері Фергюсон став найуспішнішим тренером за всю історію англійського футболу, вигравши чемпіонат 10 разів, і двічі Лігу чемпіонів. В 1999 році він став першим менеджером в англійському футболі, якому вдалося виграти три призи за один сезон: чемпіонат Прем'єр-ліги, кубок Англії та Лігу чемпіонів. Окрім того, що він єдиний менеджер, який вигравав зі своєю командою кубок Англії п'ять разів, він ще єдиний менеджер, який із одним клубом виграв три чемпіонати поспіль (созони 1998/1999, 1999/2000 та 2000/2001). В 2008 році він став третім менеджером, який вигравав Кубок чемпіонів більше одного разу (інші два Браян Клаф із клубу Нотінгем Форест та Боб Пейслі з Ліверпуля).
Характерною рисою роботи Фергюсона в Манчестер Юнайтед є його тверде переконання, що жоден із гравців не є важливішим за клуб. Він постійно стає в позицію "як я кажу, або широка дорога" (англ. my way or the highway), маючи справу з гравцями. Такий тиск нерідко призводить до того, що клуб покидають визначні гравці. Такі гравці, як Ґордон Стречан, Пол Макграт, Пол Інс, Яап Стам, Двайт Йорк, Девід Бекхем, а останнім часом Руд ван Ністелрой та Габріель Хайнце, пішли з команди внаслідок тих чи інших конфліктів із Фергюсоном. Існує думка про те, що один із найвпливовіших гравців «Манчестер Юнайтед» Рой Кін також став жертвою гніву Фергюсона після того, як виступив з критикою одноклубників по телевізійному каналу MUTV. Така практика строгої дисципліни, яку сер Алекс нав'язує таким високооплачуваним знаменитим гравцям, нерідко називається однією з причин регулярних успіхів «Манчестер Юнайтед».
Прикрепления: 7966875.jpg (11.1 Kb)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: