[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Gerson, sergsi_skrinik  
Донбас - Арена
GersonДата: Воскресенье, 17.01.2010, 20:23 | Сообщение # 1
Молодой талант
Группа: Администраторы
Сообщений: 40
[ 0 ]
Награды:
[ 0 ]
Offline

Нову арену, що будується у парку ім. Ленінського комсомолу столиці Донбасу, часто називають «літаючою тарілкою», насамперед завдяки незвичайному дизайнерському рішенню. Адже стадіон має овальну форму, а також скляні фасад і дах. Стадіон орієнтований із півночі на південь, при чому основна трибуна розташована в західній частині. Дах арени нахилений у напрямку з півночі на південь, повторюючи нахил ландшафту й посилюючи природне освітлення й провітрювання поля. Зовнішнє підсвічування фасаду дозволяє стадіону в темний час доби сяяти, як діамант.
Тим несподіванішою була перша фраза генерального директора стадіону «Донбас-Арена» Володимира Ковалевського: «Це звичайний п'ятизірковий стадіон»… Утім, іскринок в арени, звичайно ж, вистачає. «Стадіонів, які б мали фасад зі скла, попросту немає, — говорить Ковалевський. — Все інше — розміщення глядачів, наявність приміщень для спортсменів — відповідає стандартним правилам, розробленим УЄФА».
Проект будівництва нового стадіону «Донбас-Арена» задумувався задовго до того, як Україна одержала право провести фінальний турнір Євро-2012. Тому власник стадіону Шахтар (Донецьк) передбачив також можливість повсякденного використання арени. «Тут будуть працювати музей, тематичне кафе, фан-клуб, — перелічує Ковалевський. — Плюс на стадіоні побудують ресторани і напевно один з них працюватиме щодня. Ми вже зараз укладаємо угоди з компанією, що допоможе скласти бізнес-план експлуатації арени: робота ресторанів, проведення концертів, виставок, видовищних спортивних заходів, скажімо, боксерських двобоїв тощо».
Для великомасштабного будівництва природним є відставання від графіка. Так уже навчені усі: жоден ремонт, не говорячи вже про будівництво, не закінчується точно в строк. Подібна проблема на стадіоні виглядає несерйозно — будівельники відстають на 7-9 днів і щотижня скорочують відставання. «Зараз ведуться роботи зі зведення монолітного каркасу будинку, — говорить гендиректор. — Північна частина практично завершена. Тепер уся техніка і люди перекинені на південний напрямок. Незабаром закінчимо бетонні роботи, у червні починаємо монтувати дах, і цей процес займе майже рік. У липні почнуться роботи над фасадом, що буде робитися 253 дня».
На будівництві задіяно близько 1200 робітників і 250 інженерів, більшість з яких є громадянами Туреччини.
У будівлі «Донбас-Арени» передбачено 3 ресторани, ландж-бар, фан-кафе, десятки фаст-фудів, торговельних точок, фітнес-центр, корпоративні ложі й навіть пункти першої допомоги. Тут буде знаходитись фан-кафе, музей і фірмовий магазин ФК «Шахтар». У неігрові дні в ложах стадіону можна проводити корпоративні заходи — презентації, прес-конференції, святкові заходи й концерти. Стадіон також зможе приймати міжнародні конференції. Крім футбольних матчів, оснащення «Донбас-Арени» і його акустична система дозволять проводити тут шоу за участю вітчизняних артистів і закордонних мегазірок.
Завершення робіт з будівництва стадіону планується на літо 2009 року. При чому вже підписано контракт з відомим продюсером олімпійських ігор Девідом Голдбергом — автором церемонії урочистого відкриття та закриття Олімпійських ігор у Турині (2006), Солт-Лейк-Сіті (2002), Атланті (1996), спеціальних Олімпійських ігор у Шанхаї (2007), який стане консультантом клубу в підготовці та проведенні церемонії урочистого відкриття стадіону «Донбас-Арена» в Донецьку.
23 вересня 2008 року президент клубу ФК «Шахтар» Рінат Ахметов оголосив, що назву стадіон матиме на честь Донбасу — «Донбас-Арена».
Вже за місяць, після відвідування стадіону 23 жовтня 2008 року генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор заявив: «Стадіон захоплює, він просто фантастичний. Чудово, що ця арена прийматиме поєдинки Євро-2012. Вона дійсно прекрасна, про це навіть не йдеться. Все дуже добре сплановано — і технічні деталі, і все інше. Все задумано за найвищому класом. Якщо говорити про Євро-2012, інфраструктуру, дороги, транспорт, аеропорти… Упевнений, цей проект відповідатиме найвищому рівню».
Прикрепления: 9287539.jpg (96.8 Kb)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: